tiistai 18. lokakuuta 2011

On the road to Bongo!


Jos Darvin suo, perjantaina heräilen Darin arabialaisen kaupunginosan leppoisasta Econo Lodge -hostellista, astelen kulman taakse Chefs Pride kuppilaan lounastamaan kuku na chipsit ja hikoilen. Kyllä kelpaa.

Lähtövalmistelut ovat sujuneet mainiosti. Muutamista juttuaiheista ovat tietyt tahot olleet kiinnostuneita ja toisaalta suuresta osasta toimituksia eivät ole viitsineet edes vastata tarjouksiin, joten alkuviikosta pitää vielä varmistella ja soitella perään. Iloisena yllätyksenä sain kaupattua myös podcasteja ja muutamat lontoonkieliset tekstit alan julkaisuun.

Tarjosimme juttuaiheita hieman poikkeavista näkökulmista. Itä-Afrikka on opittu tuntemaan kurjuuden ja hädän kautta, joten jalona pyrkimyksenämme onkin tuoda esille tavallisten ihmisten tarinoita, arkipäiväisiä ihmeellisyyksiä ja uuden sukupolven mietteitä tästä ajasta. Empiirisen kaljatuoppitutkimuksen mukaan nämä asiat ihmisiä kiinnostavat, vielä kun saisi toimituspäälliköt kiinnostumaan samoista aiheista. Tavoitteena on joka tapauksessa kerätä mahdollisimman paljon aineistoa, josta raapia kasaan eri formaatteihin ja medioihin sopivia juttuja.

_____________________________________________________________

Jostain syystä rinkka on huomattavasti tyhjempi kuin aikaisemmilla reissuilla. Kaipa sitä on oppinut olla ottamatta mukaan turhia romppeita ja tuliaiskynttilänjalkoja mahtuu sitten enempi...

Tässä postauksessa voisin käyttää hyväksi sosiaalista mediaa ja tiedustella Teiltä rakkaat lukijat, notta minkälaisia juttuja Te kaipaisitte Afrikasta? Podcasteja? Kuvareppareita? AIDS-orpoja? Nälänhätää? Gonzoilua Dar es Salaamin yössä? Tällanen toimittajanretkuna hilluminen on loppujenlopuksi palveluammatti, joten ehdotuksia otetaan vastaan.

Juuri alkanut reissuni sai myös yllättävän käänteen: matka taittuu Päijät-Hämeen kautta. Dar es Salaamis on tullu käytyy, mut Lahdes en koskaa!

Seuraava postaus tuleekin sitten päiväntasaajan tuolta puolen. Nice!

2 kommenttia:

  1. Afrikka on yleisesti vielä hyvin tuntematonta aluetta suomalaiselle. Mieleen tulee välittömästi aids, hiekka, köyhyys / muutamat uusrikkaat, slummit, jne. Kuitenkin moni on myös kuullut, että osa Afrikasta on myös todella kehittynyttä. Olisikin mielenkiintoista lukea ihan perus ruohonjuuritason faktaa eri alueista, joilla käytte: tuloerot, bkt, asunnot, kulkeminen, elinikä, hintataso jne., yhdistettynä kuvamateriaaliin alueilta. Afrikasta on varmasti tarpeeksi mikrotason subjektiivisia kertomuksia, mutta kauheasti ei tule vastaan muita makrotason yhteiskunnallisia juttuja, kuin että kiinalaiset nyt ostavat Afrikkaa kovasti (tietysti tästäkin olisi mielenkiintoista lukea). Eräs mielenkiintoinen juttu olisi laajemmassa mittakaavassa haastatella ihmisiä siellä eri alueilla heidän mielestään alueensa pahimmista ongelmista ja heidän ratkaisukeinoistaan näihin. Onko ongelmana edelleen perustarpeiden tyydytys vai ymmärretäänkö jo korruption määrä jne...

    Tällaista ajatusten virtaa.

    VastaaPoista
  2. Haa! Turvallista matkaa kohti motherlandia :) Itse saavun perässä naapuriin Malawiin kunhan saan mielettömän määrän preppausta valmiiksi. On eräs aihe joka mua erityisesti kiinnostais mutta valitettavasti kiinnostaa niin kovin vähän maailmaa loppuen lopuksi, MUTTA jos eksytte paikalliseen maatalouteen niin olisi hienoa kuulla uutisia sieltä suunnasta. Jos sitten yhdistetään tämä nykymenoon niin otetaan vaikka biodiesel mikä vie viljeltävää peltoa pois Afrikasta missä ihmiset kärsii nälkää mutta kehittyneet suurvallat hyödyntää omaan käyttöön eikä suinkaan paikallisten käyttöön. Itse olen menos "maitokehitysneuvojaksi" parantamaan maitotuotteiden tuottoa Malawissa. Maaseudussa on tulevaisuus ja kaikki nykykehitys ei suinkaan puolla tätä asiaa enää eikä ymmärrä sen tärkeyttä tulevaisuuden maailmassa jossa ruokittavia ihmisiä on entistä enemmän. Mutta ehkä törmätään Afrikan mantereella ja antoisaa reissua sulle! :)

    VastaaPoista