maanantai 25. tammikuuta 2016

25.1.2016. Kinondoni, Dar es Salaam


Viikko meni Mtwarassa suit sait, myynti oli hyvä ja tulosta syntyi!

Vietin siis Radio Fadhilan jälkeen reilun viikon Mtwarassa. Kaupungissa joka on kuuluisa cashewpähkinöistä ja kaasusta. Suomalaiset ovat mestoilla puuhailleet jo kymmeniä vuosia. Muun muassa Liike ry:llä on edelleen vahva läsnäolo ja muutama isompi maatalouskehitysyhteistyöhanke on päällänsä. Myös Mtukwao Community Media on lähtöisin suomalaisesta hankkeesta ja myöhemmin Vikesin ”adoptoima.”



Vuonna 2012 olin Mtwarassa pidemmän aikaa kouluttamassa nuoria journalisteja radion ihmeelliseen maailmaan. Tuolloin Jamii FM:lle oli juuri valmistunut studio Naliendelen kylään, muutamien kilometrien päähän Mtwarasta. Oli kyllä nasta treffaa neljän vuoden jälkeen näitä tyyppejä. Ei enää ihan ”nuoria journalisteja.”

Jamii FM:n tyypit
Meininki oli edelleen hyvä. Satimuksen Laura Yleltä oli näiden kanssa vuosi sitten viettäny melkein kaksi kuukautta harjoitellen radion tekemistä. Ja ihan hyvin oli oppi tarttunut.

Jamii FM:hän ei vielä ole eetterissä. Ensin odotettiin toimilupaa monta vuotta. Luvan saamiseen tarvittiin jopa hieman poliittista lobbamista, mutta sieltä se sitten vuosi sitten tuli. Mutta... Sitten piti rakentaa lähettimelle torni, vetää torniin sähköä, todeta että uusi hallitus ei välttämättä jatka hankkeen rahoitusta jne... Mut nyt ollaan lähellä toiminnan aloittamista, niinko kunnolla!

Peik ja torni
Jamii FM.n toimituksessa on nyt nippa nappa kymmenen reilu parikymppistä nuorta journalistia. Toisilla diplomia tai sertifikaattia journalismista, toiset repäisty suoraan kylistä.

Salehe ja Michael duunaa tuntikelloja harjoituslähetykseen
Jamii FM:llä on poikkeuksellinen toimintamalli Tansanialaisella yhteisöradiokentällä. Asema tekee läheistä yhteistyötä ympäröivien kylien kanssa ja kylien omat Rural Radio Groupit tuottavat matskuja radiolle. Informaatio tulee siis suoraan yhteisöistä. Hyvä meininki.

Jamii FM:n toimituksen ATK
Itse koulutus keskittyi kertaamiseen. Miten tehdään radiota. Juontoja, haastatteluja, uutisia, ohjelmia, reppareita jne... Ja tietysti CRP tehtiin tutuksi.

Viikko meni siis ihan rattoisasti. Modernina miehenä tsekkasin aluksi kämpän itselleni Airbnb:stä. Huono veto. Paikka oli Airbnb:n kartasta aika paljon sivussa ja sellanen ihan perus lodge. Siellä kärvistelin viikonlopun yli, jonka jälkeen muutin halvempaan ja parempaan. Rannan tuntumasta löytyi paikallisen amiksen pyörittämä kelpo hostelli-ravintola-kokouskeskus -rykelmä.

Harjoituslähetystä kuunneltiin piharakennuksessa
Neljä vuotta sitten tämä hostelli oli hieman kaukana ytimestä, eikä rannalla ollut juuri muuta. Nyt kaasun löydyttyä on Mtwara kasvanut reippaasti ja upouusi rantabulevardi vie sutjakasti kaupunkiin. Paitsi että kaupunkiin mennään prätkän kyydissä oikopolkuja pitkin...

Mtwarassa on paras julkinen liikenne mitä olen koskaan kokenut. Astut ulos ja välittömästi on prätkäkuski kyselemässä kyytiä. Tonnilla kaupunkiin ja puolellatoista kaupungin läpi bussiasemalle. Jos sataa, voi ottaa bajajin. Mahtavaa. Toista mitä täällä Darissa, missä bajaji- ja prätkäkuskit ei saa ytimeen ajella, ni pitää kävellä tonne ison tien varteen jos kyydin halajaa.

Karim ja Gregory lähdössä juttukeikalle
Peik tuli mestoille puolessa välissä duuniviikkoa ja toi sateen tullessaan. Aikasemmin oltiin toveri Hilalin kaa nautiskeltu mainion Naf Beach Bandin keikoista iltaisin, mut loppuviikko oli keli sen verran kehno, et mm. Morogorossa oli 400 perhettä jääny asunnottomaksi. 

The Naf Beach Band

Viikonloppu meni Darissa rentoutuessa ja perhettä ikävöidessä. Coco Biitsillä chillailua ja piraattileffojen tiirailua hotlalla. Ja hotlana tietysti Econo ja ylin kerros.

Tää viikko paiskitaan hommia. Tänään Peikin apupoikana ja kuunteluoppilaana Vikesin internetkurssilla, huomiseksi kutsuin itseni kylään UNESCO:lle ja BBC Media-actionille ja keskiviikkona treffit Sveitsin suurlähetystössä ( koska kuulimme, et Sveitsi olis kehittämässä yhteisöradioportaalia 5 miljoonalla eurolla... )

Torstaina ja Perjantaina oma CRP-koulutus, sit viikonlopun imen D-vitamiinia niipal ko hipiä kestää ja sunnuntaina kohti kotia.

Tällast tää on.

Käytiin kattoo myös futista. Kotijoukkueen maskotilla tais olla puhelu vastustajan molarille, joka imuroi aika pahasti...



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti