tiistai 9. lokakuuta 2007

9.10 Duuni postaus

Meikäläinen on siis täällä opettamassa käytännön radiojournalismia. Tumainin yliopisto on jossain vaiheessa pykäämässä pystyyn opiskelijaradiota. Massit lähetintä varten kuulemma on jo budjetoitu, mutta luvat ja rahat sitä varten on vielä hakusessa.

Ekana päivänä kun radiostudion ovi avattiin, niin näytti siltä, että mestaa ei olisi käytetty vuoteen. Ihan tarkkaan en tiedä, notta pitääkö tämä paikkansa, mutta kuivat lehdet ja pölymäärä todistaisivat tämän puolesta. Setti oli jotakuinkin seuraava: Kaksi pro-tason c-kassu dekkiä, cd-soitin, md-soitin (jota ei olla ikinä käytetty), krähisevä 80-luvun lopun lähetysmikseri, jenkkiläinen ShortCut-pro editointimasiina, fostexin aktiiviset studiomonitorit ja kaksi Electro Voicen konkkamikkiä. Laitteisto on erittäin kulttuuririkasta, sillä esimerkiksi monitorit, mikit ja ShortCut on Amerikkalaista alkuperää. Joku jenkkiope on ne tänne joskus tuonut. Md taitaa olla skandinaavi ja loput paikallisia. Sähköjohtojen ja adapterien solmu oli aikamoinen, enkä täysin saanut hengenvaarallisuutta poistettua. Naksuu, kun koskee oikeastaan mitä tahansa laitetta.

Softana koneella BPM-niminen ilmainen ”lähetysjärjestelmä.” Tuntuu ihan stabiiliilta ja toimivalta softalta. Jotkut jampat täällä on aika hakoja sen kanssa ja rewaindausta kuunnellaan pitkin päivää. Audacityä täällä on käytetty lähetysten nauhoittamiseen. Muutin systeemit sellaiseksi, että PC toimii ainoastaan juttujen ja musan pyörittämiseen ja itse lähetys vedetään md:lle myöhempää analyysiä varten. Opetusmatskuja laajennan omien muistiinpanojen avulla Purssilan ja Lähteenmäen kursseilta. Silti paikallisen tyylin säilyttäminen tuntuu yhtä tärkeältä kuin uuden opettaminen.

Nettikin tuntuu toimivan lähes joka päivä. Studiossa ramppaa kaikenlaista porukkaa ja muutama on tullut jo tutuksi. Opiskelija / Opettaja persoonani on jakautunut. Paas kattoo. Hyvät on fiilikset.


***Päivän lehdestä luin, että viime vuonna Bariadin alueella Tansaniassa tapettiin 34 vanhempaa naista noitavainoissa. Viime maanantaina kolmekymppinen nainen paloiteltiin kuoliaaksi samasta syystä Sofin kylässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti